Gaziantep logo image

Sevgili Veliler,                    

Geçen yıl Elazığ depremi Gaziantep şehrinde de hissedildiği için çocuklarımız arasında deprem konusu oldukça sık  konuşulmuştu. Yakın zamanda yaşanılan İzmir depremini çocuklarınız deneyimlememiş olsada ekranlardan görerek ya da yetişkinlerin konuşmalarından duyarak öğrenmiş oldular.  Bu sebepten dolayı çocuklarınıza yaşlarına uygun şekilde deprem hakkında bilgi verilmesi doğru olacaktır.

Temel Yapa Çocuk Evi olarak sınıflarımızda deprem bilgilendirmesi yapamaya başladık. Çocuklara somutlaştırarak depremin nasıl olduğunu anlattık. Sınıf içinde deprem anında nerede ve hangi pozisyonda durmaları gerektiğini anlattık. Sınıflarımızda bir çok eşya monte edilmiş olduğundan deprem anlarında sınıflarımızın güvenilir olduğu bilgisini verdik. Deprem bittiğinde okulumuzdaki toplanma alanına acil çıkışlardan gidileceğini konuştuk. Ve hep birlikte deprem çantası hazırladık.

Öncelikle deprem yaşandığında ve sonrasında çocuklar güvende olmak ihtiyacı hissederler.

Çocuklar depremden çok çevrelerindeki yetişkinlerin aşırı tepkilerinden etkilenirler ve öğrenirler.

Deprem sırasında soğuk kanlılığımızı korumak oldukça önemlidir. Depremden sonra çocuklara gerçek duygu ve düşüncelerinizi anlatabilirsiniz. Örneğin; ‘’ evet az önce deprem oldu, sallandık ama bak şuan bitti ‘’ ‘ ben de korktum ama bak şuan güvendesin ve geçti ‘’ ‘ bak bizim evimiz güvenli, sakin ol ‘ gibi duygularınızı da yansıtarak konuşun.

·         Depremi çocuklara yaşları göz önünde bulundurarak anlatabilirsiniz.

·         Küçük çocuklara depremi, oyunlar ile somutlaştırılarak anlatabilirsiniz.

·         Deprem sırasında kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretebilirsiniz ( Çök, Kapan, Tutun )

·         Ev içinde küçük tatbikatlar yapılabilinir. Deprem anında nerede durması gerektiği konuşulabilinir.

·         Hayat üçgeni denilen ( cenin şeklindeki pozisyon öğretilerek ) pozisyon öğretilerek nasıl durması gerektiği canlandırılabilinir.

·         Evdeki mobilyalar sabitlenebilir.

·         En önemlisi çocuklarınızla beraber bir deprem çantası hazırlayabilirsiniz.

·         Deprem dindikten sonra nasıl hareket etmesi gerektiği ve evinizin toplanma alanının neresi olduğu hakkında çocuklarınıza bilgi verebilirsiniz.

·         Bir diğer önemli konuda depremi yaşamamış olsalarda televizyonlardan görüp duyarak ya da sizlerin konuşmalarından öğrenebiliyor olmaları. Bu konuda çocuklarımızı korumamız gerekir. Özellikle televizyonlardaki travmatik görüntünler çocuklarınızı sandığınızdan daha fazla etkileyebilir. Ya da sizin çok abartılı tepkileriniz, yanında bu konuyu çok konuşmanızda çocuklarınızın kaygılarını arttırabilir. Bu sebeple çocukklarınızı ekranlardan uzak tutmalı ve sizlerde yanlarında deprem hakkında konuşurken dikkatli olmalısınız.

Unutmayın deprem değil tedbir almama, bilgisizlik ve panik ciddi yaşam kayıplarına sebep olmaktadır. Bu sebepten kendimize düşen kişisel önlemlerimizi alarak depreme hazır olup korkuya rağmen şuan hayatımıza devam etmek en doğru şey olacaktır.

                                                                                                                 Özge Hıdıroğlu

                                                                                                        Uzm. Klinik Psikolog

 

Özge HIDIROĞLU Uzm. Klinik Psikolog
  Hızlı Menü
Blog Kategorileri
EğitimSosyalVelilerGündem
  Kayıt Formu